ΔΠΜΣ_ Δομοστατικός Σχεδιασμός & Ανάλυση των Κατασκευών
Το ΔΠΜΣ “Δομοστατικός Σχεδιασμός και Ανάλυση των Κατασκευών” παρέχει εξειδικευμένη γνώση στην ‘Αντισεισμική Τεχνολογία’. Καλύπτει ένα εύρος γνωστικών αντικείμενων που περιλαμβάνει τη θεωρητική μηχανική και τις εφαρμογές της, τον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών, ειδικά θέματα κατασκευών από οπλισμένο σκυρόδεμα, το σχεδιασμό μεταλλικών και σύμμικτων κατασκευών καθώς και εφαρμογές γεωτεχνικών έργων. Στόχος του προγράμματος είναι η διεπιστημονική κατάρτιση των Πολιτικών Μηχανικών στο αντικείμενο του σχεδιασμού και της ανάλυσης των κατασκευών με συνδυασμό βασικής γνώσης και σύγχρονων ερευνητικών αποτελεσμάτων.
Το ΔΠΜΣ οργανώνει ο Τομέας Δομοστατικής της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π. συνεπικουρούμενος από τον Τομέα Γεωτεχνικής. Τα αντικείμενα που καλύπτει ο Τομέας Γεωτεχνικής είναι τα ακόλουθα:
Β13. Εφαρμογές της Γεωτεχνικής στα Δομοστατικά Έργα
Θέματα: Εκτίμηση συμπεριφοράς θεμελιώσεων (καθίζηση, διαφορική καθίζηση, εδαφική ροή, κ.λπ.). Αντιστηρίξεις βαθειών εκσκαφών σε αστικό περιβάλλον και επιρροή στις παρακείμενες κατασκευές. Βελτίωση της ευστάθειας φυσικών πρανών και ορυγμάτων με πασσαλοτοιχίες και τεχνητή ενίσχυση. Συμπεριφορά της θεμελίωσης γεφυρών σε σεισμική επιφόρτιση. Περιγραφή και εφαρμογή (μέσω αναλυτικών μεθόδων) των απαιτήσεων των προδιαγραφών, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωκώδικα 7, για την ενίσχυση ευστάθειας πρανών και τον σχεδιασμό πασσαλοτοίχων. Τρόπος διδασκαλίας: Θα παρουσιασθούν στους φοιτητές συγκεκριμένα παραδείγματα (case studies) δομoστατικών έργων, στα οποία η θεμελίωση (και γενικότερα η αλληλεπίδραση με το έδαφος) επηρέασε σημαντικά τη μετέπειτα συμπεριφορά και ορισμένες φορές την αστοχία τους. Στα έργα αυτά θα περιγράφονται οι γεωτεχνικές έρευνες, παραδοχές και αναλύσεις που προηγούνται των υπολογισμών, καθώς και η εκτίμηση της συμπεριφοράς τους με εξειδικευμένα αλλά και εμπορικά προγράμματα που διαθέτει το PC_lab.
Διδάσκοντες: Β. Γεωργιάννου, Γ. Γκαζέτας
Συντρέχουσα: Ε. Παυλοπούλου
Β18. Αντισεισμικός Σχεδιασμός Επιφανειακών και Υπογείων Γεωτεχνικών Έργων
Ταλάντωση μονοβάθμιου ταλαντωτή με διέγερση στην βάση, ελαστικά φάσματα απόκρισης, Διάδοση σεισμικών (P, S, Rayleigh, Love) κυμάτων σε ομοιογενές και ανομοιογενές έδαφος, Αντισεισμικός σχεδιασμός υπογείων σηράγγων και αγωγών έναντι σεισμικών κυμάτων και μονίμων μετατοπίσεων του εδάφους, Εδαφική ενίσχυση (ή απομείωση) του σεισμικού κραδασμού με αναλυτικές και αριθμητικές επιλύσεις. Εξάσκηση στο πρόγραμμα Η/Υ SHAKE. Επίδραση της τοπογραφίας, Αντισεισμικός σχεδιασμός τοίχων αντιστηρίξεως κατά Mononobe-Okabe (ψευδοστατικός υπολογισμός) και κατά Richard-Elms (επιτρεπομένων μετατοπίσεων), Ρευστοποίηση, με έμφαση στις μεθόδους ελέγχου καθώς και στις συνέπειες για έργα Πολιτικού Μηχανικού. Περιγραφή μεθόδων βελτίωσης του εδάφους και μέτρων αντιμετώπισης των συνεπειών της ρευστοποίησης, Μικροζωνικές μελέτες σεισμικής επικινδυνότητας, με έμφαση στις βασικές αρχές και τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Παρουσίαση παραδειγμάτων από τον ελληνικό χώρο.
Διδάσκοντες: Γ. Μπουκοβάλας, Α. Παπαδημητρίου
Γ7. Μέθοδοι Διερεύνησης Υπεδάφους
Γενικές αρχές και μέθοδοι Διερευνήσεως του Υπεδάφους. Ερμηνεία αεροφωτογραφιών. Γεωλογικοί χάρτες και τομές. Δειγματοληπτικές γεωτρήσεις, περιγραφή δειγμάτων, σύνταξη γεωτεχνικών τομών. Επιτόπου δοκιμές για γεωτεχνικούς σκοπούς (cross-hole, περατότητας, τυποποιημένης διείσδυσης, στατικής πενετρομέτρησης, προσδιορισμού των επιτόπου τάσεων, άμεσης διάτμησης, πρεσσιομέτρου και ντιλατομέτρου). Βασικές αρχές της σεισμικής μεθόδου ανάκλασης και διάθλασης. Εφαρμογές στον σχεδιασμό και κατασκευή υπογείων έργων. Ηλεκτρικές Μέθοδοι (Μέθοδος Ειδικής Ηλεκτρικής Αντίστασης και Ηλεκτρική Τομογραφία). Εφαρμογές στον σχεδιασμό και κατασκευή υπογείων έργων.
Α10. Υπολογιστικές Μέθοδοι Ανάλυσης Υπογείων Έργων
Ελαστο-πλαστική ανάλυση των τάσεων και παραμορφώσεων γύρω απο κυκλική σήραγγα (καμπύλες σύγκλισης – αποτόνωσης). Ανάλυση της επιρροής του μετώπου εκσκαφής (καμπύλες Panet) – μέθοδος χαλάρωσης της βραχόμαζας. Αρχές των υπολογιστικών μεθόδων ανάλυσης των υπογείων έργων (προσομοίωση του τριδιάστατου προβλήματος σε δύο διαστάσεις). Υπολογιστική ανάλυση της διάνοιξης και προσωρινής υποστήριξης υπογείων έργων (τμηματική εκσκαφή της διατομής, μέτρα προσωρινής υποστήριξης). Ανάλυση της φόρτισης της τελικής επένδυσης υπογείων έργων.