Βελτίωση εδάφους

H τεχνητή σιμέντωση χρησιμοποιείται για την βελτίωση των χαρακτηριστικών αντοχής και παραμορφωσιμότητας εδαφών σε πρανή, θεμελιώσεις και λοιπούς σχηματισμούς και έχει τη δυναμική να αποκαταστήσει τα απόβλητα υλικά που δημιουργούνται κατά την εξόρυξη του λιγνίτη, μετάλλων κ.λπ.. Διάφορα υλικά σιμέντωσης έχουν προταθεί στη βιβλιογραφία όπως τσιμέντο, τέφρα, γύψος αλλά και πιο σύγχρονες μέθοδοι που βασίζονται σε πρόσμικτα όπως νάνο-υλικά και μικρόβια.

Στόχος του προγράμματος είναι αρχικά να αναπαραχθούν τα χαρακτηριστικά των φυσικά σιμεντωμένων εδαφών και να ποσοτικοποιηθούν οι μεταβολές στη μηχανική συμπεριφορά και την δομή των τεχνητά σιμεντωμένων εδαφικών υλικών σε διάφορα στάδια φόρτισης. Στη συνέχεια να αξιολογηθεί η δυνατότητα ενίσχυσης αποβλήτων εξόρυξης χρησιμοποιώντας ιπτάμενη τέφρα και σκωρία ως υλικά σιμέντωσης.

Για τον σκοπό αυτό εξετάζεται η ανισότροπη συμπεριφορά μιγμάτων καολίνη και τέφρας, μετά από τον απαραίτητο χρόνο ωρίμανσης, στην τριαξονική και στη συσκευή στρέψης κοίλου κυλινδρικού δοκιμίου. Η επίδραση του βαθμού σιμέντωσης στην ανισοτροπία των βελτιωμένων εδαφών αποτιμάται μετά από σύγκριση με τα αντίστοιχα μη-σιμεντωμένα υλικά. Εξετάζονται στατικές και δυναμικές συνθήκες φόρτισης.

Στη συνέχεια θα εξεταστεί η συμπεριφορά των αποβλήτων υλικών μετά την βελτίωσή τους λόγω πρόσμιξης με τέφρα ή σκωρία, ή και μικρόβια, ως προς την αντοχή και τη δυστμησία τους.